Let’s OFYR

Tips en advies voor het gebruik van de OFYR

OFYR is het nieuwen buiten koken. De kegelvormige vuurschaal heeft een brede, platte rand. Vanuit het midden straalt de warmte in een vloeiend verloop uit naar de buitenzijde, waardoor de plaat meerdere kooktemperaturen heeft. De OFYR ziet er prachtig uit en is een bijzondere en sfeervolle manier om te koken in het bijzijn van je gasten. Of je nu eieren bakt, groenten langzaam kookt of een malse biefstuk grilt, met de OFYR ontdek je een compleet nieuwe wereld vol mogelijkheden voor buiten koken.

Voor het gebruik

De OFYR functioneert het beste nadat hij een of twee keer is gebruikt en olie in de plaat is gebrand. Dit vergemakkelijkt het bakproces en beschermt de plaat tegen roesten wanneer deze niet in gebruik is. De nieuwe plaat kan wat plakkerig aanvoelen doordat deze ter bescherming reeds met plantaardige olie is ingesmeerd in de fabriek.

Eerste keer stoken

Wanneer u voor de eerste keer een vuur stookt is het noodzakelijk om de eerste 20-25 minuten een klein vuur te maken en dit pas hierna te vergroten. Doordat de plaat aan de binnenzijde beduidend warmer wordt dan aan de buitenzijde zal de plaat bij verwarming altijd hol trekken. Wanneer echter bij de eerste keer een te groot vuur gemaakt wordt, dan zal de plaat in de toekomst veel holler trekken dan wanneer dit vuur geleidelijk aan wordt opgebouwd. De plaat moet zich zetten. Na de eerste keer stoken is deze procedure niet meer nodig.

Gebruik van olie

Om te koken kun je het beste plantaardige olie gebruiken met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie. Voor een mooie bruin/zwart kleur op de plaat is het raadzaam bij de eerste keer inbranden echter olijfolie te gebruiken.

De OFYR gebruiken

Temperatuur

Als het vuur op de OFYR goed brandt duurt het nog ongeveer 30 minuten alvorens de maximale kooktemperatuur van circa 250-300 graden wordt bereikt. De plaat wordt in het midden het warmst. Waar het hout wordt neergelegd alsmede de wind hebben we invloed op de plaats waar de plaat het warmst wordt. Bij het opwarmen wordt de plaat enigszins hol richting het midden. Dit heeft geen invloed op het bakproces en als de plaat afgekoeld is trekt deze vanzelf recht.

Olie

Wanneer de plaat warm begint te worden krab je deze eenvoudig schoon met een spatel om mogelijke olie- of vet resten van het vorige gebruik te verwijderen. Vervolgens wrijf je de plaat weer in met olie en doe je wat extra olie op de plaats waar je gaat bakken. Terwijl je bakt kun je naar behoefte verder olie toevoegen. Het OFYRoliekannetje is daar perfect voor geschikt

Houten plankjes

Om voedsel langzaam te garen of het een rooksmaak mee te geven kun je ingrediënten op cederhouten plankjes op de OFYR plaat leggen.

Na gebruik

Het vuur doven

Het is het gemakkelijkste om het vuur uit zichzelf te laten doven. Of je kunt de optionele deksel op de plaat leggen om het vuur sneller te doven. Als je het vuur snel wilt doven, dan kun je ook voorzichtig water in het vuur gieten (dit beschadigt de OFYR niet maar pas wel op voor rook en roetwater) PAS OP: De OFYR kan nog uren na gebruik warm zijn.

Schoonmaken

Wanneer de plaat is afgekoeld tot een lauwwarme temperatuur, krab deze dan nog een keer schoon met de spatel en wrijf hem nog een keer in met olie. De plaat is dan goed beschermd tegen eventueel roesten en klaar voor het volgende gebruik. De as kan simpel met een stoffer en blik uit de kegel verwijderd worden (zonder de plaat te verwijderen). Pas goed op dat de as volledig is afgekoeld wanneer deze wordt weggegooid.

onderhoud

De OFYR heeft weinig onderhoud nodig. Hij kan het hele jaar buiten blijven staan zonder afdekking, wel moet er op gelet worden dat het gat in de kegel niet door bijvoorbeeld bladeren of as verstopt raakt.

De cortenstalen sokkel en kegel zullen naar verloop van tijd een steeds donkerdere roestkleur krijgen. Deze roestlaag is de bescherming tegen doorroesten. Sterkere roestvorming op de plaat (als gevolg van weinig gebruik of niet goed oliën) kan met een borstel of schuurapparaat verwijderd worden. De plaat ziet er dan weer als nieuw uit. Hoe vaker de plaat gebruikt wordt des te beter deze tegen roest is beschermd, omdat regelmatig olie wordt ingebrand.

Dus de beste manier op goed voor je OFYR te zorgen is deze veel te gebruiken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Ofyr_uitleg_2-1024x521.png